forum dla uczniow pho-bos zaoczny 2008-2010
przypominam Wam, że na naszej skrzynce pojawiła się zeskanowana ksiązka z chemii. Ja niestety nawaliłem i jej nie zeskanowałem.
propozycja moja jest taka...
w tym wątku zamieszczajcie pytania, które omawiane były na zajęciach z zastrzeżeniem wykładowcy, że mogą się pojawić na teście. Myślę, że ułatwi to naukę
Z tego co pamiętam ów pan od chemii rzekł coś mniej więcej takiego: "Nie musicie znać na pamięć reakcji, ważne, żebyście umieli je przedstawić własnymi słowami". Trochu poleciał z materiałem, więc jeśli ktoś zdolny słowami własnemi powiedzieć co dzieje się w sporządzanych miksturkach (lub znalazł ciekawy dotyczący tematu owego artykuł), polecam się pamięci ; )
Panna Panikara pozdrawia : )
Canella napisał:
Panna Panikara
Piona!
A wie ktoś, do czego odnosi się ta hydroliza pod pierwszym wzorem?
Coś tam, że Na2CO3 dysocjuje na 2Na+ i CO3- (jeden czy dwa minusy?), później 2H2O <-> 2OH- + 2H+ itede. Jaaakoś tak chyba
To jest działanie subst. alkalizującej?
A i która z reakcji to rekombinacja? 2Na+ + 2OH- i CO3- + 2H+ ? I do czego ona służy w ogóle?
Yhh, ale mieszam
Pozdrawia chemiczny głąb
edit. A w ogóle to mógłby ktoś zeskanować notatki z utrwalania?
Ostatnio edytowany przez wiewióra (2008-10-18 11:43:28)
Canella napisał:
Też mam tam dwa minusy, to chyba średnio logiczne, chyba, że się nie znam. A z reszty zielonam.
Chyba jednak mogą być dwa Tylko nie wiem, czy nie powinny być zapisane w postaci 2- albo -2 a nie =
Tak czy siak to anion węglanowy będzie więc bez różnicy
Cze Timon (pochodne od wiewiórki)
ja chyba mam złe notatki bo mnie na 1wszych zajęciach nie było i w ogóle na tych co byłam to chyba coś źle pisałam mam takie wrażenie
( a raczej tak sobie wmówiłam że dopiero się będę uczyć jak gdzieś znajdę wiarygodne notatki)
W ogóle pytania jakie podał:
Ostatnią obróbką chemiczną jest Płukanie wodą ze zwilżaczem
i skąd się biorą grupy OH? HYDROLIZA
czyli mam już 2 punkty <hura>
chce ktos mi zeskanować i wysłać swoje notatki? < maślane oczka >
małaBi napisał:
Ostatnią obróbką chemiczną jest Płukanie wodą ze zwilżaczem
i skąd się biorą grupy OH? HYDROLIZA
Hola hola chica
Płukaniem i suszeniem chyba
A te grupy OH to konkretniej z tej dysocjacji kationów sodu z anionami wodorotlenowymi si? Znaczy się z 2Na+ + 2OH- <-> 2NaOH?
ale ja cytuje tylko Pana od chemii. Może suszenie to nie jest obróbka chemiczna Oo ? a może suszenia nie zapisałam
mi się wydaje że to wtedy jak ten hinon sie zregeneruje i potem zostaje OH - i potem jest hydroliza ale ja w to nie wynikam bo jak juz mam odp na to pytanie to sie ciesze że chociaż wiem że to hydroliza będzie
małaBi napisał:
ale ja cytuje tylko Pana od chemii. Może suszenie to nie jest obróbka chemiczna Oo ? a może suszenia nie zapisałam
A faktycznie On chyba nawet uprzedzał, żeby nie brać pod uwagę suszenia
małaBi napisał:
mi się wydaje że to wtedy jak ten hinon sie zregeneruje i potem zostaje OH -
W sensie że hydrochinon się utlenia do chinonu? No, a jony srebra się redukują do atomów srebra i oprócz tego powstają kationy wodoru które są bodajże wiązane przez jony wodorotlenowe, a z kolei jony (aniony) wodorotlenowe łączą się z kationami sodu (z dosocjacji węglanu sodu) iiii dosocjują z wodorotlenkiem sodu czyli NaOH. I stąd ta grupa OH, uf Ale niech nikt się do tej teorii nie przywiązuje, mogłam poplątać coś
A ja właśnie op-art bazgrolę ;P
Aha oO wszystko zrozumiałam : P
ej byłaś na korkach czy co : P
ja zrobiłam własnie 1 uproszczony obraz zrobiłam i nie fiem czy dopsze;(
Chce NOTATKI ;(
Ostatnio edytowany przez małaBi (2008-10-19 03:56:33)
małaBi napisał:
Aha oO wszystko zrozumiałam : P
ej byłaś na korkach czy co : P
ja zrobiłam własnie 1 uproszczony obraz zrobiłam i nie fiem czy dopsze;(
Hehe nie Mundra jestem po prostu
A poważnie to nawet nie wiem czy cokolwiek z tego jest prawdą
Wyyyślij mi skan Coś poradzimy